Posted on

Dordtse popmuziek uit jaren ‘70, ‘80 en ‘90 herleeft op Spotify

Ze werden nooit zo beroemd als Nielson, Merol of The Zipps, maar Dordrecht kende in de afgelopen vijftig jaar tientallen lokaal bekende popbands. Hun muziek is vanaf vandaag voor de hele wereld online te beluisteren op Spotify. ,,Dit is echt een stukje Dordtse muziekgeschiedenis.’’ – André Oerlemans 16-11-24, 06:00

Dordrecht kende in de jaren 70, 80 en 90 een rijke popcultuur, maar die bands namen hun nummers zelden op. De reden: het was voor artiesten stukken minder gemakkelijk om eigen muziek uit te brengen dan nu. Een elpee of cd opnemen kostte veel geld en gebeurde vaak alleen als een platenlabel dat betaalde.

Om het wat goedkoper te maken en de kosten te delen, verschenen in de jaren 70, 80 en 90 in Dordrecht compilatie-elpees en cd’s, waarop verschillende bands één nummer mochten uitbrengen. Hoe leuk zou het zijn als die ook online gezet worden, zodat de hele wereld er alsnog naar kan luisteren? Met dat idee benaderde bassist, boeker, platenbaas, producer en evenementenorganisator Ton van der Kolk de makers van toen. Vanaf deze zaterdag staan de nummers op streamingplatforms zoals Spotify.

Op deze manier worden drie decennia Dordtse popmuziek behouden voor toekomsti­ge generaties – Ton van der Kolk

,,Dit is echt een stukje Dordtse muziekgeschiedenis. Sommige muzikanten zijn overleden, maar veel leven nog en spelen nog steeds. Op deze manier worden drie decennia Dordtse popmuziek behouden voor toekomstige generaties”, zegt hij.

Als eerste benaderde hij drummer, docent, producer en dj Timothy van der Holst, met wie hij in 1998 de verzamel-cd ‘Rondje Dordt’ uitbracht. Daarop zijn tien bands te horen, zoals de in die tijd razend populaire formaties Gee Angel, Bluefish en Fervid.

Compilatie
De cd werd toentertijd uitgebracht door de Stichting Bevordering Culturele Activiteiten (BCA). ,,Ton organiseerde destijds Schefferspop met veel lokale bands. Daar wilden we een compilatie van maken. Ik had een studio op de Voorstraat en de stichting BCA wilde de lokale popmuziek promoten. Dan is een cd een goed middel”, herinnert Van der Holst zich.

Het tweetal wist dat dit eerder was gedaan en benaderde Bas de Zwart, nu organisator van Big Rivers, maar in de jaren 70 als geluidsman actief. Hij was in 1978 mede-initiatiefnemer van de ‘drechtstreek-lp’, uitgebracht door de Stichting Amateur Muziek Dordrecht. Die vond zijn oorsprong merkwaardig genoeg in de wereld van de harmonie en fanfare. ,,Harmonieverenigingen zetten in die tijd vaak hun muziek op elpee. Zo kwamen we op het idee om dat ook voor Dordtse popmuziek te doen”, vertelt De Zwart.

De elpee werd opgenomen en uitgebracht door Salisbury Sound, een platenlabel dat gevestigd was in een klein schuurtje aan de Zuidendijk. Er staan tien bands op, met destijds bekende namen als Marakesh, The Subs en Hans Kemeling.

In 1984 werd ook een compilatie-elpee uitgebracht met regionale bands. Mede-initiatiefnemer was Angelo Noce Santoro uit Zwijndrecht, bekend van bands als Cosmic Dealer en zijn vele soloalbums. De naam ‘Drechtpop’ kreeg een ludieke verbastering tot ‘D’r echt (p) op’. Behalve Santoro staan er vijf bands op, zoals Straight en The Heat. ,,Ik wilde een compilatie maken van de popmuziek van dat moment en heb het Popkollektief benaderd, dat het idee omarmde. Elke band die mee wilde doen kon voor 300 gulden een plekje kopen”, vertelt hij.

Of de bands op die compilatiealbums er rijk en beroemd door zijn geworden? ,,Nee, het was vooral promotiemateriaal”, vertelt Van der Kolk. Daarom werden ze uitgebracht tijdens optredens, zoals in Bibelot of de Jazzsoos, en waren er boekingskantoren bij betrokken. Nu maken bands vooral pr via social media. ,,Wat ik jammer vind is dat we geen compilatie-elpees hebben van deze eeuw”, zegt Noce Santoro.

Het oorspronkelijke artikel van het Algemeen Dagblad vindt u hier